Annelieke Veenendaal

De passie voor paarden is uit familiebanden ontstaan. Mijn moeder is begonnen met rijden en als snel mocht ik ook als zesjarige op paardrijles. Toen ik acht was, kreeg ik de verantwoording over mijn eerste verzorgpony Mara. Een eigenwijze welsh pony die mij over mijn val-angst heeft heen geholpen. Zoals veel lange meiden zullen herkennen, werd ik al snel te groot voor Mara en mocht ik toen ik tien werd een groter maatje gaan verzorgen, namelijk Nelson. Nelson was een New Forest x Arabier en heeft mij geleerd dat vriendschap niet te koop is, maar verdiend moet worden. 

Als twaalfjarige mocht ik overstappen naar de KWPN merrie van mijn moeder genaamd Foxy Lady (Pion x Goudsmid). Met haar heb ik veel ervaring op kunnen doen als dressuuramazone door deel te nemen aan wedstrijden. Foxy had oneindig veel geduld met haar jonge amazone die het geluk had al doende te kunnen leren. 

"Al doende leert men" is wel de levensles die onze paardenhouderij ons gebracht heeft. Misschien is dat wel de reden dat ik zou graag les geef en mijn kennis wil delen en overdragen aan anderen.

In 2008 heb ik mijn KNHS ORUN niveau II (inclusief eigen rijden) instructeursdiploma behaalt en ben direct fanatiek aan de slag gegaan als Equestrian Advice. 

Ik ben op meerdere maneges werkzaam geweest en heb ervaren dat ruiters en amazones van alle leeftijden veel waarde hechten aan instructies die uitgelegd en verklaard kunnen worden. Veel leerlingen willen niet alleen weten wat ze moeten doen, maar vooral waarom. Ik vind het persoonlijk een uitdaging om leerlingen enthousiast te krijgen voor bewuster paardrijden. Door hun ruitergevoel aan te spreken wil ik een leerling iets laten ervaring wat ze dan later als ze alleen rijden kunnen reproduceren en dus oefenen/herhalen. Alleen dan groeien de ruitervaardigheden.

Begin 2014 heb ik een teugeldrukmeter aangeschaft. Dit is een uiterst handig diagnostisch middel om de rijvaardigheden en het ruitergevoel in beeld te brengen. Er is geen goed of fout! Tijdens een meting kan er precies in beeld gebracht worden wat er gebeurd. Zo behoren termen als 'iets meer druk op je linkerteugel' tot het verleden en kan er exact geconstateerd worden hoeveel druk 'iets meer druk' precies inhoudt!

 

Paarden 

Naam: Ulynazelma

Afstamming: Oscar x Cabochon x Vincent

Geboortedatum: 15-05-2001

Geslacht: merrie

Predikaten: voorlopig keur + prok goed gekeurd

Gefokt door: G. Dijkslag / G.W. van Norel

 

Ulynazelma is in 2006 aangekocht als zadelmak paard met de bedoeling uitgebracht te worden in de sport en te fokken. Ze is uitgebracht door Annelieke en heeft tot en met het Z1 deelgenomen aan dressuurwedstrijden. Echter door herhaaldelijk blessureleed is besloten haar nu uitsluitend nog voor de fokkerij in te zetten. Annelieke houdt Ulynazelma wel in conditie door haar recreatief te trainen onder het zadel en aan de longe.

Ulynazelma zal opnieuw gedekt worden in het voorjaar van 2016 door Expression (Vivaldi x Vincent).

  

Naam: Evalena N

Afstamming: Westpoint x Flemmingh x Nimmerdor

Geboortedatum: 27-04-2009

Geslacht: merrie

Predikaten: prok goed gekeurd

Gefokt door: E. van Nieuwendijk 

Evalena N is in 2009 aangekocht als vier maanden oud veulen. Ze heeft haar eerste drie levensjaren door mogen doorbrengen in de opfok als onderdeel van een kudde bestaande uit leeftijdgenootjes. Nadat ze uit de opfok naast Ulynazelma haar intrek had genomen op stal is ze langzaam aan in handen genomen. Evalena is beleerd, zadelmak gemaakt en aangereden door Annelieke en tot en met L-niveau afgericht. Echter heeft een gewrichtsblessure opgedaan door trauma een punt gezet achter Evalena’s sportcarrière en wordt ook zij momenteel ingezet voor de fokkerij.

Evalena is drachtig van Uphill (Oscar x Appolonius XX) en zal in april 2016 bevallen.